Магистратура редовно обучение


През изминалата седмица кандидатствах за магистратура „Маркетинг“ в Стопанска Академия. Резултатите ми от четирите години на бакалавърско обучение ми даваха основание да кандидатствам за държавна поръчка – редовно обучение. Подадох си документите, а класирането се очакваше да излезе на 20-ти (четвъртък). Софтуерни проблеми забавиха резултатите и то беше достъпно чак в петък вечер.

За съжаление (и за мое учудване) няма да има група за редовно обучение в специалност „Маркетинг“. Въпреки това аз съм приет държавна поръчка и съм прехвърлен в специалност „Международен бизнес и мениджмънт“, въпреки че не съм подавал документи за тази специалност.

Решението ми е да запиша дистанционната форма на специалност „Маркетинг“, въпреки огромните разлики в таксите за обучение, приблизително 1100 лв.

Допълнение: само четири специалности за редовно обучение, по една от всеки факултет:

  • Магистърските програми към Факултет „Финанси” в МП „Финансов Мениджмънт”;
  • Магистърските програми към Факултет „СО” в МП „Счетоводство и Одит в Нефинансовите Предприятия”;
  • Магистърските програми към Факултет „Мениджмънт и Маркетинг” в МП „Международен Бизнес и Мениджмънт”;
  • Магистърските програми към Факултет „Производствен и Търговски Бизнес” в МП „Мениджмънт на Търговската Дейност”.

Това вече са безумия.

Powered by ScribeFire.


2 Отговори на “Магистратура редовно обучение”

  1. Аз мога да се похваля, че съм вече семестриално завършила магистратура специалност „Маркетинг“ в Стоп. Академия гр. Свищов. Ще споделя с вас онова което казвам на всеки един заинтересовал се за обучението по тази специалност в Свищов. Аз съм много доволна от дистанционното обучение за магистърската степен там. Финансово – 2пъти по ефтино от София. Организационно – Едно от най-стенгато организираните обучителни процеси. От всякъде е помислено за студента да не губи време и да не се занимава с излишно тичане на сам – на там. Дава възможност и да работиш и да учиш. Имаш много добре организирано активно участие през семестъра, на около седмица предаваш курсови работи, тестове и т.н., което стимулира подготовката ти през целият семестър, освен това на крайния изпит отиваш с вече 80% формирана оценка, трябва да похваля преподавателите си, защото определено има знания които там получаваш от практическа гледна точка, учат се програми които реално ти помагат в работата. Е, има даскали дето ти вадят душата, но има и такива които правят всичко необходимо, за да ти бъдат от полза. Аз самата се занимавам с маркетинг и реклама от повече от 8години. Повечето неща вече ми бяха минали през главата и не ми бяха непознати, но все пак за себе си открих много ново и пропунато, което по-късно ползвах в работата си.
    Принципно за стажовете на студенти ще разкажа от гледна точка на работодателите наемали студенти: Идвали са на стаж в отделът ми студенти… някой приемат нещата формално, други искат нещо да научат… при всеки е различно. Няма как да разкриеш всяка информация относно фирмата и нейните стратегии на студент, който няма хал лабер от вътрешнофирмената тайна. Разберете ме правилно, конкуренцията не спи…трябва да не се приспива бдителността… Съгласете се с мен, че вниманието на някой новодошъл особенно към маркетинговите стратегии може да е нож с 2 остриета. Нямаш гаранция, че после точно този студента нама да предложи услугите си на конкурентите. Смятам, че основно на това се дължи неразкриването на „тънкостите“ на стажантите.

  2. Здравейте Меги,
    благодаря Ви за мнението :)

    Относно магистратурата в СА, от тази учебна година катедра „Маркетинг“ предлага и втора магистърска програма – Маркетингови комуникации. Преподавателския състав е същия.

    Относно стажовете, това е една дълга тема, която може да разгледаме отделно. Предлагането на възможност от страна на фирмите, студенти да разберат как изглежда маркетинга от вътре една страхотна възможност за хората които искат да се развиват в тази сфера. За тези които формално искат да изкарат стаж е ясно, че нещата стоят по-различно. Целта на всеки работодател според мен би трябвало да се свързва с мотивирането на студентите и привличането им като постоянни членове на на екипа (в конкретния случай – маркетинговия). По този начин ще се намали опасността от разпространяване на конфиденциална информация.
    Да винаги има хора които не остават въпреки предоставените условия и възможности за развитие. Затова както точно Вие казвате трябва да се съобразяваме с предоставената информация, но не трябва да изпадаме в другата крайност – да не даваме никаква работа свързана с истинския маркетинг на стажантите в нашия отдел. Това само ще опорочи цялото мероприятие и за двете страни.

    Успех на защитата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.