Работно време, обслужване, обществени услуги


Случвало ли Ви се е да сте на работа, а да Ви се налага да отидете на лекар, зъболекар, до банката, до общината, до НАП.

Успявате ли?

Като стандартно работно време може да се срещнат:

  • 8:00 – 17:00
  • 9:00 – 18:00

Как успявате да отидете да си подадете данъчната декларация (например), когато работното време на Националната агенция по приходите, е същото като вашето?  Как плащате сметките си за ток, телефон, вода?

Електронните услуги до някъде спестяват това ходене до някои институции. Спестяват и висенето по опашки в дните преди крайните срокове за подаване на документи.

Същото може да се посочи и за електронното банкиране, но голяма част от операциите изискват физическо присъствие в банката и поне един ден се налага да отсъстваме от работа.

Как успявате да отидете на лекар/зъболекар, като те работят по същото време когато и вие сте на работа?

Работодателите ни провяват разбиране в такива случаи (някои повече, други по-малко).

Какво правим с случай, че имаме голямото желание и възможност (разбира се) да си закупим автомобил?

В зависимост от града в който живеем, може да се наложи да си вземем 2-3 дни отпуск за да регистрираме новата си придобивка. Да висим по опашки, да минаваме от гише, на гише, да се връщаме по 100 пъти на едно гише?

Единствено магазините – хранителни и за облекло и обувки имат по-продължитлено работно време, което ни позволява да ги посещаваме след края на работния ден.

Това ли е правилния начин да се предлагат услуги? Не е ли грешка това от страна на предлагащите на пазара стоки и услуги? Какво трябва да се направи за да бъдат услугите в полза на потребителите, да бъдат в синхрон с тяхната работа, а не да им пречат и причиняват неудобство при необходимост да ги ползваме.

Може да се отбележи, че основно държавните институции предлагат услугите си във време, неудобно за работещите хора (за заетите). Кои обаче налага най-много глоби и санкции за неизпълнение и непредприемане на мерки в рамките на законово определен срок? Пак държавата?!?


2 Отговори на “Работно време, обслужване, обществени услуги”

  1. Е за регистрирането на кола – пишеш едно пълномощно при нотариус (5 лв.) и даваш колата да я регистрира на твое име друг. Другият обикновено взима някаква комисионна за услугата. Ако комисионната е повече от заплатата ти за тия два дни – по-добре си вземи отпуска.

  2. За лекар взимам отпуск. За зъболекар – ходя в 24-часова клиника, където моята зъболекарка има дежурства до 20 ч. Пазарувам след работно време или в събота и неделя, декларацията си я подавам по пощата (Централна поща в София работи до 20 ч. и в събота и неделя). Банката ми е ПроКредит Банк, която има разширено работно време (и това беше една от основните причини да си я избера). Вече има услуги, които се съобразяват с работното време на хората, но наистина трябва да бъдат повече – все още не се минава изцяло без отпуск в такива случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.