Главоблъсканица – кирилица/латиница


20 минути си блъсках главата над 14 реда код (html + css), през главата ми минаха толкова причини за да не работи читаво под никой браузър. В един момент, чак се замислих дали въобще пиша нещо което трябва да работи. Сървъра беше IIS. Започнах с ровене по кода и в един момент се оказа, че под IE не показва нищо, а при преглед на кода се вижда всичко – да! Оказа се encoding-a зададен в meta tag-a. utf-8 който явно в съчетание с IIS-а и IE не печаташе нищо в браузъра. :( След като смених реших да подредя малко нещата и да изнеса style=“…“ в

, и тогава започнаха да се случват страшни неща. Описвам си неномериран списък и никакъв ефект. Сложих doctype (нямаше до тогава), пак никакъв ефект – нито под IE, нито под FF. Изнервих се, последва CTRL+A и CTRL+X. Написах всичко от начало – ха – Работи!. Гледам стария код, гледам новия код, абе еднакви, а единия не работи. До момента в който съзрях, че първия дефиниран стил беше на a:hover (с написано „а“, на кирилица), което след себе си игнорира всичко надолу в CSS-a.

По принцип, често се случва да правя такива грешки, но в Eclipse се вижда веднага, когато го напиша на кирилица (шрифта е по-различен), но в конкретния случай бях на друг компютър и кода се гледаше под wordpad.

Една секунда разсеяност ми донесе 20 минути главоблъсканици заради кирилица/латиница (ами така сме ние дето пишем на фонетична клавиатура).


2 Отговори на “Главоблъсканица – кирилица/латиница”

  1. Любопитен случай… не съм попадал в такава ситуация, но занапред определено ще го имам наум.

  2. Конзолата на Firebug ги показва тези грешки. Всички сме свикнали да виждаме JavaScript грешките, но повечето CSS такива досега оставаха скрити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.