PHP Редактори


От няколко дни си търся нов редактор с който да заменя стария Svoi.Net:PHP Edit, защото ми създава много проблеми, смесва ми кода в отворените страници, забива постоянно и още много и много. Направо се чудя как съм го ползвал до сега. Та в търсене на нов редактор изчетох доста рецензии за популярни редактори, търсих, тествах и сега ще направя едно обобщение на резултатите, като ще се опитам да посоча положителните и отрицателните черти на всяка една от програмите, като това са заключения направени според личните ми нужди и разбирания :).
Доста време отделих в търсене на безплатен редактор, но резултатите бяха малко и незадоволителни за мен.

Maguma Open Studio 1.0PR2
Прави добро впечатление още при първото отваряне. Изчистен редактор без излишни елементи. Оцветяването на кода е много добро, като има възможност за промяна на цветовете за всеки от поддържаните езици. Предлага се възможността да се добавят нови функции и елементи за автоматично попълване. Има възможност за добавяне на бутони, което при мен не проработи (грешка в изпълнимия файл). Maguma open studio поддържа работа през FTP и разбира се възможност за преглед на кода във вътрешен браузър и външни такива. Има възможност за организирането на работата в проекти.
Това което не ми хареса в този продукт е липсата на wrap текст с който съм свикнал, в редактора има заложено „пренасяне“ на нов ред, но при отварянето на съществуващ файл се налагат процедури по пренасянето (маркиране на всичко + използване на опцията wordwrap selection), но това не ми допада. Не ми харесаха и бутоните, много кофти иконки, не може да се ориентира човек, не че толкова много ги ползвам, но понякога се налага и трябва да губя време да чакам алт текста. Дразни ме също факта, че когато е включена опцията за автоматично довършване на кода, кода се изписва по HTML-ски стандарт, а не на xHTML. Това не е фатално (защото не ползвам AutoComplete), но в комбинация с изброеното по-горе става достатъчна причина да не използвам този редактор за момента.
Надявам се във финалната версия на продукта да са оправили бъговете, тогава може и да се върна към него.

PSPad 4.3.2
Прекрасен и безплатен редактор. Поддържа всичко (поне според моите виждания) което е необходимо за един такъв редактор. Има добро оцветяване на кода, работа с проекти, фтп браузър. Приятен и опростен интерфейс, бърз и приятен за работа. Много ми хареса възможността за търсене в Google, за броени секунди може да направите много бързо и специфично търсене в Google, като е предвидена възможност, за игнориране на думи от резултатите, и търсене само в определени специализирани сайтове.
PSPad много ми допадна и бих го използвал :)

EnginSite Editor for PHP 3.1.2
Продукта се е платен, но има и безплатен (пробен вариант). Създателите на този редактор предлагат поддръжка на кожи (над 10 включени вградени), но някои от тях допълнително натежават на програмата. Сравнително бърз и приятен за работа. Програмата се отличава с прекрасен набор от бутони за бързо вмъкване на елементи, работа с проекти, добра фтп поддръжка, отделен за програмата apache server, дебъгер, CVS и всичко за каквото можете да се сетите. :) В този редактор може да се види Painter Mode, с който (както вероятно се досещате) може да се „рисуват“ (изчертават) елементите в сайта, като кода оставаме на самата програма. Тази възможност няма да използвам най-вероятно по обясними причини. В името на експеримента пробвах Painter Mode-то, но уви програмата увисна. Желаещите да направят превод на програмата получават безплатно про версията.

DzSoft PHP Editor 2.0.0.1
Това е един редактор който много наподобява на PHP Expert Editor. Оцветяването на кода е точно такова каквото искам да бъде (няма нужда да го променям). Много лек и бърз редактор с възможност за отваряне на файлове директно през FTP, използване на собствен и външен сървър, за визуализиране на кода. Набор с бутони за бързо включване на елементи в кода, autocomplete. Има приятен и опростен интерфейс.
Минуси за редактора са липсата на поддръжка за работа с проекти, autocomplete-a и вградените бутони имат нужда от редактиране, за да бъдат използваеми за писане на код по xHTML стандарта. (както при магума студио). Платен – $39.


6 Отговори на “PHP Редактори”

 1. Почел си бая де :) На мен, преди мноого време (когато не се бях ориентирал дали дизайн дали програмиране да захващам), ми препоръчаха NuSphere PhpED. Можеш да прегледаш trial версията… че аз нищо немога да ти кажа за него (поради обясними причини).Както си тръгнал, можеш да драснеш една рецензия и за него :)

 2. Не можах да видя поддръжка на FTP акаунти и директна работа в фтп. За останалото съм съгласен много екстри има.

 3. Аз заклето съм фен на зенд студиото. Има много кусури (основният е че е леко платен), но е несравним откъм лекнота на работата.
  Няма, вярно, plugin-и, но всичко останло му е … 6 и половина.
  Eclipse-а става също, но ми се струва по-муден и по-труден, що се отнася до дебъгване, а и леко ме дразни това да не може да отвориш едно единствено файлче набързичко.
  В тая връзка и на новото zend студио не му се кефя (че е на еклипс), въпреки че има дивашки екстри.
  (може да съм пратил това съобщение 2 пъти, та да ме извиниш ако.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.