Лицензиран Windows


Преди около половин година на лекция на Microsoft България разбрах, че имам право на безплатен лицензиран Windows XP като студент на Стопанска Академия „Д. А. Ценов“ – Свищов“ Замислих се дали да не си взема един такъв Windows, но след недълги размисли реших, че няма никакъв смисъл (въпреки, че по-долу ще кажа точно обратното), защото аз имам толкова много нелегален софтуер на компютъра си, че лицензирания Windows ще бъде като „На гол тумбак чифте пищови“. Има ли смисъл наистина от това? Целта е ясна – Microsoft поддържат своя пазарен дял и „зарибяват“ студентите с безплатен софтуер (Windows), поради същата причина всички учебни заведения (средни и висши) получават (на символични цени/безплатно) Microsoft-ската операционна система.
Другата страна на медала: Взимам си лицензирано копие на операционната система и… ще спа по-добре, ще се чувствам по-добре :) – легален поне с един софтуер.
Напоследък доста се замислям за лицензите (може би защото с всеки изминал ден нещата стават все по-сложни) и гледам да използвам само безплатен софтуер, но все още не мога да миргирам изцяло. Когато това стане бих си взел лицензирана операционна система от Microsoft, но до тогава…


6 Отговори на “Лицензиран Windows”

 1. ми майна, така или иначе нищо не губиш, аз ако бях на теб щях да взема един Windows.

 2. Е как няма да го вземеш бе човек нали си икономист, прави си сметките малко. Утре ще решиш да си правиш фирмичка и ако ти трябват 5 компа примерно и за всеки от тях ако трябва да купуваш windows знаеш ли как ще си скубеш косите за пропуснатия шанс сега.
  Взимай го и хич не му мисли :)
  Пък и както всикчки знаем авантата си е чиста печалба, няма данъци няма нищо :)

 3. Лиценза е валиден до края на судентството ми :-))
  Вариантите са два:
  1. да остана студент цял живот за да си ползвам Windows-a безплатно.
  2. да си взема дипломата и да си купя Windows :)

  Предпочитам втория, по обективни причини.

 4. Само една бележка, която се надявам да не убие еуфорията :)

  Лицензите, които се раздават безплатно са за некомерсиална употреба, така че май нито за фирмичка върши работа, нито за freelancer-стване…

 5. @Николай, прав си :-), е то е и логично. Представям си колко хора щяха да се въползват от възможността да прекарат учебното заведение със 100-тина долара, ако беше възможно лиценза да се ползва за комерсиални цели.
  В крайна сметка реших да не се занимавам с набавянето на лиценза. По-добре да наблягам (по-сериозно и системно) на използването на OpenSource продукти. Дори да говорим само за лична употреба без да намесваме никава комерсиализация.

 6. Дори да сме по-крайни и да смятаме Microsoft за враг, мисля, че човек трябва да уважава враговете си и това, че те не винаги играят по правилата не е оправадание ние да ги нарушаваме. Особено ако става дума за закони.

  Съгласен съм, че на практика е почти невъзможно, при нашата реалност, да се ползва само легален софтуер под windows. Не всеки може да си позволи хиляди долари за (macromedia|adobe).* или за други почти незаменими програми (казвам почти – gimp, flash dev on linux), но когато нещо може да бъде легално, без да ни коства неимоверно много е добра идея да стане такова. Поне за мен е добра идея…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.