email Marketing / spam


Email Маркетингът е един от най-евтините инструменти за провеждане на една Интернет рекламна кампания (а и не само). Това е причината, той да бъде „апетитна хапка“ за много голяма част от рекламодателите. Неправилното използване на този инструмент обаче води до тежки последствия.
Спамът пък е едно от най-противните неща, с които се сблъскваме всеки ден, и се дразним когато преглеждаме пощенските си кутии. Т.нар нежелана поща засипва пощенските ни кутии ежедневно, а причината за това е липсата на достатъчна подготовка при Интернет рекламата. Разчита се на случайните, заблудени отворили писмата. Според някои въпреки недоверието към такива писма и липсата на интерес у голяма част от потребителите самите спам кампании са успешни. За мен не е така, а и в този случай не получаваме правилната и пълната картина за клиентите си (и потенциалните такива).
Разликата между email рекламата и спама е малка и невидима за една част от хората. Границата между тях е много тънка и когато тя се наруши има много разочаровани или по-скоро ядосани (и с право). Неправилното провеждане на една такава кампания може да има и фатални последствия за рекламистите. Включването на email-ите и IP адресите им в blacklists като спамъри, негативно отношение от потърпевшите към тази фирма/организация и т.н.
Добре е, да се прави разлика между двете понятия spam и email marketing въпреки, че за много хора това са понятия, които се препокриват. Да наистина и двете са свързани с изпращането на рекламни съобщения, най-общо казано с цел печалба (облага), но разлика съществува.
За провеждането на успешен email маркетинг и неприемането му за спам от страна на получателите е необходимо да се внимава много и според мен трябва да се спазят следните няколко изисквания.

 1. Набирането на email адресите, чиито собственици са обект на реклама трябва да става много внимателно. Не е никак показателно да се използват mailing lists, които са правени и обработвани за други цели, а не за специфичната цел. Това е първият ключов момент, събирането на подходящите реципиенти. Най-правилният вариант е тези email адреси да се събират специално за случая и по възможност това да става със изричното съгласие на притежателя им т.е. лично да се записват в mailing листа или предварително да са дали съгласието си за включването им в такъв mailing list (opt-in). При правилно подбиране на адресите успеха от цялата кампания ще бъде положителен и недоволните ще бъдат сведени до минимум.
 2. След като вече сме организирали email-ите на целевата група, можем да пристъпим към нейното филтриране от наистина заинтересовани, сред които да провеждаме рекламната си кампания/и. За тази цел задължително след изпращането на първия email трябва да се даде възможност на заинтересованите да се презапишат в mailing листа. Всички не записали се, не трябва да получават повече рекламни писма от Вас, защото това вече се превръща в нежелана поща – спам. Всеки у който е провокиран интерес в първото писмо и е съгласен да получава в бъдеще други такива рекламни писма трябва да се запише още веднъж в листа. Причините са няколко:
  • възможността да попадне в първия mailing лист е много голяма, а действително интереса от продукта да е минимален и въобще да липсва. (напр. някой друг го записва в mailing list);
  • непроявеният интерес от страна на реципиента след първото писмо се тълкува като липса на заинтересованост към продукта т.е. той не е в целевата група, която Ви е необходима.
  • Нежеланието да се получава mail лесно се отчита, след като не се даде съгласие за бъдеща кореспонденция. Едната от възможните причини е това да се приеме като нежелана поща или т.нар. спам.

  След филтрирането на всички желаещи, респективно нежелаещи да получават рекламна поща от Вас, се създава един списък от email адреси, които са изключително добре подбрани и много ценни за всяка маркетингова кампания, в която се налага използването на email маркетинга като инструмент. Два пъти потвърдено съгласие е един доста сериозен аргумент за продължаване в следващия етап.

 3. Последния етап е изпращането на самия (същинския) рекламен пакет писма. Този етап също не бива да бъде пренебрегнат, защото в него се крие една доста сериозна част от успеха на кампанията. Когато се подготвя рекламния бюлетин е много важно той да бъде изготвен с изключително внимание и достатъчно информация, но без да се прекалява. Какво означава това? При изготвянето на бюлетина е добре да се предостави възможност на получателя му да прояви по-голям интерес и в самия бюлетин само да се акцентира върху продукта/услугата. Прекомерното изнасяне на информация може да отблъсне реципиента и той да загуби интерес.
  Във всяко рекламно съобщение трябва да се дава възможност на получателите му да се окажат от бъдещото получаване на такива рекламни съобщения. Процента на отказали се след няколкократно (двукратно) съгласие зависи от това какво им се изпаща и в какви интервали от време се прави. Когато това се прави много често елемента на досада нараства (разбира се това зависи от естеството на предлаганите продукти/услуги). За това не е добре да се изпаща често рекламна поща. Личното ми мнение е не повече от 1/месец, максимум 2, но не всеки месец, а когато наистина има с какво да се впечатли потребителя (бъдещия потребител). Изпращането на реклама за всяко едно събитие досажда и ефекта е изключването от листа или просто изтриване на съобщението. Това не е целта на email маркетинга и не се постига целта му.

Това са стъпките които трябва да се спазват (според мен за да не се приеме маркетинга като спам). Но за самия успех на кампанията може да се говори само в конкретните случаи където се използват специфични инструменти.

Във всеки един момент трябва да следим записването/описването от мeйлинг листите  (opt-out), това е една много важна информация която може да ни покаже в каква посока се движим и има ли нужда въобще да използваме този тип реклама.

По лични наблюдения мога да кажа, че когато всичко е направено по подходящия начин, правилно са подбрани email-те (т.1), и информацията е представена по начин заинтересоващ потребителите (т.3) успеха е гарантиран.


4 Отговори на “email Marketing / spam”

 1. Благодаря, интересна и добре подредена статия. Проявявате ли интерес да я публикуваме в електронното списание за мениджмънт, бизнес и развитие http://www.NovaVizia.com? Ако ви интересува подобно предложение, моля посетете списанието, секция „Станете автор“.

  Поздрави,

  Тодор Христов
  Главен редактор
  http://www.NovaVizia.com

 2. Радвам се за тази статия, защото в БГ има все още много предразсъдъци. Ние контактирахме няколко сайт-админа за емайл-маркетинг и за закупуване на е-майл адреси и те ни отоговориха, че сме били некоректни към потребителите, че не искат ёовече контакт с нас!

  Знаете ли как да намериме търговци на емайл адреси в БГ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.