Format


Вчера докато записвах един диск реших, че трябва да си разделя хардиска и от големия дял (50 GB) да взема около 20 за да си ги ползвам под линукс. Мързела надделя и не си направих бакъп на данните (около едно DVD) и пуснах партишън меджика, преоразмерих диска, форматирах едната част под ext3 и смело разреших рестарта. Уви на 15% от ресайзването win-а заби и край вече бях прежалил инфото. Рестатирах и какво да видя, диска е не достъпен. :( Пуснах възстановяване което в продължение на 2 часа сканира 13’856’445 файла от който към 50000 отговаряха на критериите които бях задал. Прегледах възстановеното, необходимото запазих останалото изтрих. В момент на нерви вече бях прежалил целия дял 50GB и реших целия да си го форматирам под ext3 и да приключвам с историята, речено сторено. Влизам си под Linux-a и си върнах бакъпа с инфото който имах от преди няколко месеца. Процедурата продължи до към 4 сутринта след което легнах да се наспя.
Равносметката е: малко изгубени филми които винаги мога да си сваля, музиката я имам архивирана (тя е спасена с изключение на 2-3 песни), няколко изгубени проекта които ги има качени из сървърите на които работят и ще си ги възстановя и един изтрит доклад (начална част от доклад) на гаджето ми.

За моя радост нямам потресаващи загуби, но и да имам то си ми е от акъла… (и от мързела, да си направя архив).

,

5 Отговори на “Format”

  1. За тая цел е добре да си имаш по едно Live CD за да си спасиш инфото когато стана някой фал :)

  2. Явно не си ме разбрал, самия split на харда спря по средата което беше причината да се загуби информацията от него. Live CD-та имам няколко, но там нямаше да свършат работа. :(
    Както и да е загубите не са рефлектирали върху нищо до момента, т.е. не съм загубил нищо важно (нужно).

  3. партишън меджика трябва да се забрани със закон! На толкова сополи и вопли съм се нагледал след негова намеса че ми става лошо само когато някой започне: „С партишън меджика… и после… … как сега да си възстановя данните???“ :)

  4. Има нещо вярно в цялата работа, но в повечето случай както и в моя по-добре да се направи backup преди такива манипулации с диска, дори е задължително да се направи. Ама не мързела надделява понякога и последствията понякога са много големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.